Yönetmelikle Sağlık Hizmeti Standartları Yükseltildi
Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle özel hastanelerde sağlık hizmeti sunum standartları önemli ölçüde yükseltildi. Bu kapsamda üst düzey tıbbi denetim dönemi başlatıldı ve özel hastaneler yönetmeliği sil baştan yenilendi.
Denetim Sistemine Yeni Düzenleme Getirildi
Yeni yönetmelik, özel hastanelerde gerçekleştirilen işlemlerin tıbbi gereksinimlere uygunluğunu kontrol eden bir denetim sistemini hayata geçiriyor. Artık yılda 3 kez yapılan rutin denetimlerde sadece kalite standartlarına uygunluk değil, aynı zamanda tıbbi işlemlerin içerikleri de denetime tabi tutulacak.
Bilimsel Komisyonlar Görev Alacak
Bakanlık tarafından oluşturulan 20 bilimsel komisyon, işlemlerin tıbbi gereksinimlere uygunluğunu değerlendirecek. Bu komisyonlarda Türkiye'nin önde gelen uzmanlarından oluşan bir ekip yer alacak.
Devir İşlemleri Yasaklandı
Yeni yönetmelikle, özel hastanelerde yataklı servislerin, yoğun bakımların ve kliniklerde sunulan hizmetlerin üçüncü kişiler eliyle yürütülmesi durumunda ruhsatların iptal edileceği belirtildi. Ayrıca sağlık hizmet sunumu için özel hastanelere tahsis edilen yatak ve kadroların devri yasaklandı.
Fahiş Fiyatlar Yasaklandı
Özel hastanelerde SGK tarafından belirlenen fark ücretleri dışında vatandaştan herhangi bir ücret talep edilmesi artık yasaklandı. Yeni yönetmelikle, fahiş fiyat politikasının önüne geçilerek standart bir fiyat politikası hayata geçirildi.
Yapay Zeka Destekli Denetimler Başladı
Sağlık Bakanlığı, "Sağlıklı Türkiye Yüzyılı" programı kapsamında yapay zekânın kullanıldığı denetim mekanizmasını uygulamaya aldı. Özel hastanelerde yapay zekâ destekli denetimlerin gerçekleştirilmesiyle usulsüzlüklerin önüne geçilmesi hedefleniyor.
Yeni Kalite Akreditasyon Mekanizması Getirildi
Sağlık Bakanlığı, özel hastanelerin akredite edilmesini zorunlu hale getirdi. Bu akreditasyon belgesi üç yıllığına verilecek ve her yıl kontrol edilecek. Özel hastanelerin kalite akreditasyonu artık zorunlu hale getirildi.
Vatandaş Memnuniyeti Değerlendirmesi Başlıyor
Vatandaşların özel hastanelerden aldığı sağlık hizmetinden memnuniyetini bildirebilmesi için "Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi" ile entegre karekodlu etiketlerin özel sağlık tesislerine konulması zorunlu hale getirildi. Bu uygulama sayesinde vatandaşlar doğrudan Bakanlığa bildirimde bulunabilecek.
Uzman Hekimlere Yeni Çalışma Düzeni
Uzman hekimlere, muayenehanelerini kapatmaları şartıyla özel hastanelerde kadro şartı aranmaksızın çalışma imkânı getiriliyor. Ayrıca özel hastanelerde eczane teknikeri, radyoterapi teknikeri ve elektronörofizyoloji teknikeri çalıştırılması zorunlu hale getirildi.
Ambulans Hizmetlerinde Düzenleme

Özel hastaneler, 24 saat hizmet verecek ambulans servisine kayıtlı, denetlenebilir nakil ambulansı bulundurmak zorunda olacak. Bu uygulama ile kayıt dışılığın engellenmesi ve vatandaşa erişilebilir sağlık hizmeti sunulması amaçlanıyor.
Deprem Riskine Karşı Önlem
Deprem riski gibi durumlarda özel hastanelerin güvenli binalara taşınmasında kolaylık sağlanacak. Böylece depreme dayanıklı hastanelerde hizmet sunulması hedefleniyor.
Palyatif Bakım Hizmetlerinin Yaygınlaştırılması
Özel hastanelere palyatif bakım yatağı açmak isteyenlere kolaylık sağlanacak. Bu sayede bakıma ihtiyaç duyan hastaların sağlık hizmetlerine daha kolay erişmesi hedefleniyor.
Yönetmeliği İncelemek İçin
Detaylı bilgi almak ve yönetmeliği incelemek için tıklayabilirsiniz.